Houbová polévka se zastřeným vajíčkem

SUROVINY:
1 cibule
4 brambory
hrnek sušených hub
2 lžíce másla
lžíce hladké mouky
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky sušeného tymiánu
sůl a pepř
100 ml smetany
nasekaná pažitka
4 vejce
lžíce octa

POSTUP:
1.
Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme asi 10 minut odstát. V hrnci dáme rozehřát máslo. Cibuli pokrájíme na malé kostičky a na másle ji zpěníme. Brambory zbavíme slupky, pokrájíme je na kostičky a po několika minutách přidáme k cibulce. Když nám cibulka i brambory začnou chytat barvu, tak je zaprášíme moukou, kmínem a tymiánem. Zalijeme houbami, přidáme asi 3 hrnky vody a přivedeme do varu. Když jsou brambory měkké, tak do polévky přilijeme smetanu, podle chuti osolíme a opepříme.
2. Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby nám oschla.
3. Polévku podáváme se zastřeným vajíčkem. Posypeme ji nasekanou pažitkou.



www.afashion.cz

Oblíbené příspěvky